LIVE TEXT | Război în Ucraina. Acțiunile ofensive ale Rusiei au scăzut semnificativ în ultima săptămână. Acțiune reușită a partizanilor ucrainieni

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Acțiunile ofensive ale Rusiei au scăzut semnificativ în ultima săptămână. Acțiune reușită a partizanilor ucrainieni

Atacurile la sol zilnice ale Rusiei împotriva liniilor de luptă ucrainiene au scăzut de la 90-100 de atacuri pe zi, la 20 până la 29 pe zi.

Militari ucrainieni în Bakhmut. Foto: Profimedia

UPDATE 06.40 Jurnaliștii internaționali ar fi obținut documentul de strategie pe termen lung al Kremlinului pentru destabilizarea Moldovei și reintegrarea ei înapoi în sfera de influență rusă până în 2030.

The Kyiv Independent, Yahoo News, și câțiva alți parteneri internaționali de știri au publicat detalii ale raportului Republicii Moldova, care ar proveni din același document ca și documentul de strategie de anexare a Belarusului. Premierul moldovean Dorin Recean a văzut documentul și a declarat că acesta este în concordanță cu evaluările Moldovei cu privire la campania în curs a Rusiei de subminare a suveranității Republicii Moldova. ISW nu poate confirma existența sau autenticitatea acestui document, dar liniile politice ale documentului sunt în concordanță cu eforturile recente ale Rusiei de a destabiliza Moldova.

UPDATE 06.11 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a comentat rapoartele despre demiterea comandantului rus al forțelor aeropurtate (VDV), general-colonelul Mihail Teplinsky (raportată pentru prima dată pe 20 ianuarie) - dezvăluind probabil afilierea lui Teplinsky cu Wagner.

Prigojin a declarat la 15 martie că Teplinsky este un comandant cinstit și competent pe care l-a întâlnit înainte de război în trecere și în timpul operațiunilor „tragice” de lângă Berestove, regiunea Donețk. Prigojin a declarat că unul dintre posibilele motive din spatele demiterii lui Teplinsky a fost refuzul acestuia de a minți despre situația de pe front.

Prigojin a mai susținut că Teplinsky și-a exprimat „opinia sinceră”, care a salvat mulți parașutiști. Prigojin a declarat că speră ca astfel de comandanți precum Teplinsky și fostul comandant al teatrului din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, să ocupe funcții de conducere în Ministerul rus al Apărării (MOD). Serviciile de informații ucrainene l-au legat anterior pe Surovikin de Wagner, iar laudele lui Prigojin pentru Teplinsky sunt similare cu laudele pe care le-a oferit lui Surovikin în octombrie 2022.

ISW a observat anterior afirmațiile unui blogger afiliat lui Wagner cu privire la demiterea lui Teplinsky pe 20 ianuarie, atribuite unui dezacord raportat cu Statul Major rus. Aceste afirmații au apărut la numai nouă zile după demiterea lui Surovikin din funcția de comandant al teatrului și noua sa subordonare sub șeful generalului general al armatei ruse Valery Gerasimov, pe 11 ianuarie. Gerasimov poate să-l fi înlăturat pe Teplinsky ca urmare a afilierii sale cu Wagner, dacă rapoartele despre demiterea lui sunt adevărate.

UPDATE 05.19 Duma de Stat a Rusiei a adoptat legea pedepsei pentru „discreditarea” tuturor participanților la „operația militară specială” din Ucraina pe 14 martie, pentru a promova autocenzura în societatea rusă.

Persoanele găsite vinovate de discreditarea participanților la operațiuni de luptă vor primi o amendă de până la cinci milioane de ruble (65.530 USD), până la cinci ani de muncă corecțională sau forțată sau până la șapte ani de închisoare. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a răspuns la întrebarea unui jurnalist despre lege, pe 15 martie, declarând că, deși a inițiat și a susținut această lege, se aștepta ca aceasta să nu-i protejeze pe comandanții Wagner și pe Ministerul rus al Apărării (MOD) de critici. Prigojin a remarcat că nu este îngrijorat să fie acuzat că a discreditat Ministerul Apărării din Rusia pentru că „spune doar adevărul” și cere avocaților să revizuiască toate postările sale pe rețelele de socializare pentru a fi „formulate cu atenție”. Prigojin a mai sugerat că Rusia nu poate aresta fizic 146 de milioane de ruși.

UPDATE 04.32 Eforturile continue ale Rusiei de a prezenta războiul din Ucraina ca existențial pentru securitatea internă a Rusiei, prin stabilirea de echipamente suplimentare de apărare aeriană în zone care nu vor avea niciodată ostilități, ar declanșa reacții interne.

Publicația independentă de opoziție rusă The Insider a raportat pe 14 martie că forțele ruse aduc sisteme suplimentare de apărare antiaeriană S-400 în zone rezidențiale și zone naturale protejate din Moscova, generând reacții pentru punerea în pericol a civililor și tăierea zonelor puternic împădurite pentru a le instala. Duma Oblastului Briansk a raportat la 9 martie că șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat a Rusiei, Andrey Kartapolov, a propus utilizarea plăților de utilități publice pentru a finanța instalarea sistemelor de apărare aeriană pentru a se apăra împotriva „atacurilor teroriste”. Site-ul său web a atras atenția publicului pe 15 martie și a dat vina respectivei postări pe hackeri nespecificați.

UPDATE 04.15 Președintele rus Vladimir Putin a folosit întâlnirea sa din 15 martie cu Procuratura Generală a Rusiei pentru a continua să-și întărească reputația de lider implicat și eficient în timpul războiului.

Putin a identificat mai multe linii ale efortului de război pe care Procuratura Generală trebuie să le reglementeze și să le îmbunătățească, inclusiv plata la timp și sprijinul social pentru personalul militar rus și familiile acestora, plata la timp pentru lucrătorii bazei industriale de apărare (DIB), utilizarea adecvată a DIB alocate, eforturile de aplicare a legii în Ucraina ocupată și măsuri pentru sprijinirea și protejarea copiilor orfani. Putin a lăudat Procuratura Generală pentru eforturile sale continue, dar a subliniat pe parcursul discursului său că Rusia are nevoie de mai multe arme și protecție împotriva amenințărilor externe. Putin a încercat să-și revigoreze imaginea de lider în timp de război de la sfârșitul anului 2022, considerându-se că mobilizează DIB-ul rus pe o bază solidă în timpul războiului.

UPDATE 03.44. Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat la nord-vest de Svatove pe 15 martie.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că șase grupuri de asalt ruse ale Armatei a 6-a Combinate de Arme (Districtul Militar de Vest) au cucerit o parte a unei zone industriale nespecificate ce aparținea de pozițiile ucrainene în direcția Kupiansk, dar ISW nu poate confirma afirmația vagă a Ministerului Apărării.

image

UPDATE 03.08 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna și la sud de Kreminna pe 15 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și Spirne (26 km sud de Kreminna). O sursă rusă a susținut că Divizia 144 de infanterie motorizată din Rusia (Armata 20 Armel Combinate de Gardă, Districtul Militar de Vest) desfășoară lupte poziționale de-a lungul liniei de val Ploshchanka-Zhuravka la nord-vest de Kreminna și la sud-vest de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna).

O altă sursă rusă a susținut că forțele ruse au atacat Bilohorivka, Nevske (18 km nord-vest de Bilohorivka) și Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna) și au înaintat spre Yampolivka (17 km vest de Kreminna). O sursă ucraineană a susținut că un tanc ucrainean a folosit vremea ceață pentru a efectua un atac surpriză cu foc indirect împotriva pozițiilor rusești aflate la 20 de kilometri de lângă Lysychansk.

UPDATE 02.37 Forțele ruse au continuat să avanseze în și în jurul lui Bakhmut pe 15 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 14 martie arată forțele Grupului Wagner în luptă pentru noi poziții la aproximativ 4 km nord-vest de Bakhmut, indicând că Wagner a avansat la nord-vest de Bakhmut către linia Bohdanivka-Khromove. Imaginile geolocalizate postate pe 15 martie arată în plus că forțele ruse au avansat spre noi poziții în nordul Bakhmut, chiar la est de complexul AZOM.

Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că luptătorii Wagner au capturat Zaliznianske (9 km nord-vest de Bakhmut) și „extinde încercuirea orașului Bakhmut”, ceea ce a fost distribuit ulterior de numeroși bloggeri. Bloggeri ruși au susținut că Wagner a făcut progrese treptate suplimentare la nord-vest de Bakhmut, lângă Bohdanivka, Dubovo-Vasylivka și Orikhovo-Vasylivka, și un blogger a sugerat că aceste câștiguri ar putea permite forțelor ruse să deschidă o cale de înaintare spre Siversk (la aproximativ 30 km nord-est de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut, de asemenea, că luptătorii Wagner continuă să lupte în tunelurile complexului AZOM din nordul Bakhmut și au avansat pe strada Korsunskoho spre Colegiul Industrial Bakhmut din sudul Bakhmut.

Surse ruse au raportat lupte în apropiere de Ivanivske (5 km vest de Bakhmut) și au susținut că forțele ucrainene contraatacă în această zonă. Un blogger a susținut că trupele ruse acoperă complet ruta Bakhmut-Khromove cu foc ATGM. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la nord-vest de Bakhmut, lângă Orikhovo-Vasylivka (12 km nord-vest), Yahidne (1 km nord-vest).

image

UPDATE 02.29 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front a orașului Avdiivka-Donețk pe 15 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în zona Avdiivka, lângă Stepove (8 km nord-vest de Avdiivka), Kamianka (4 km nord-est de Avdiivka), Severne. (5 km vest de Avdiivka) și Novokalynove (13 km nord-vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Nevelske, Pervomaiske și Vodyane; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka, Pobieda și Novomykhailivka. Purtătorul de cuvânt al Centrului Comun Ucrainean de Presă al Forțelor de Apărare Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat că forțele ruse au efectuat cinci atacuri împotriva pozițiilor ucrainene în noaptea de 14 spre 15 martie în această direcție.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse continuă să atace spre fortificațiile ucrainene din Avdiivka și lângă Nevelske și Pervomaiske și luptă în vestul Marinka, unde imaginile geolocalizate arată că forțele ruse au făcut progrese marginale spre strada Lesi Ukrainky. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a postat imagini ale Brigăzii a 5-a a Corpului 1 de Armată al DNR care lovește forțele ucrainene la Marinka.

UPDATE 02.14 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 15 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au condus acțiuni ofensive fără succes în apropiere de Vuhledar, la 30 km sud-vest de orașul Donețk. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ucrainene din această zonă au efectuat atacuri fără succes asupra pozițiilor avansate ale Rusiei în zone nespecificate pe 15 martie. Un blogger rus a postat imagini cu mortiere și personal aferent ai Brigăzii a 5-a de tancuri de gardă independentă (Armata 36 de arme combinate, districtul militar de est) trăgând asupra fortificaților ucrainene din zona rurală de la sud-est de Vuhledar.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe 14 martie o imagine a unui jurnal rusesc găsit lângă Vuhledar, care arată pierderi uriașe în timpul atacurilor rusești în zonă. Jurnalul detaliază că în timpul atacurilor de-a lungul a patru zile, 57 din cei 434 de soldați ruși trimiși în lupte au supraviețuit, ceea ce reprezintă puțin peste o rată de supraviețuire de 13%. Un blogger afiliat cu elementele de tancuri din Districtul Militar de Sud (SMD) a discutat despre anumite imagini cu elemente ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală, imagini în care se detonează o mină (cu victime ulterioare) în apropiere de Vuhledar și a remarcat că acest lucru demonstrează că forțele ruse se grăbesc în operațiuni și nu reușesc să folosească practici solide de deminare.

UPDATE 01.49 Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat să desfășoare acțiuni ofensive peste râul Nipro, în regiunea Herson.

Bloggerul a susținut că pe 15 martie că forțele ucrainene au încercat să efectueze un asalt amfibiu din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk, peste lacul de acumulare Kakhovka, către pozițiile rusești de-a lungul malului de est (stânga) al lacului de acumulare din regiunea Zaporijia.

image

UPDATE 01.35 Forțele ruse continuă să construiască fortificații defensive în sudul Ucrainei.

Imaginile din satelit publicate pe 14 martie arată o creștere a numărului fortificațiilor rusești lângă Chystopillia, regiunea Zaporijia (chiar la nord de Tokmak) între 4 decembrie 2022 și 9 martie 2023. Imaginile din satelit arată, de asemenea, că forțele ruse au crescut numărul de bariere și tranșee de-a lungul drumurilor din regiunea Herson care duc în Crimeea ocupată în ultimele câteva luni.

Un blogger rus a publicat filmări pe 15 martie, susținând că arată fortificațiile rusești construite de Regimentul Bashkort de-a lungul plajei lacului de acumulare Kakhovka și a susținut că forțele ruse au minat plaja. Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în regiunile Zaporijia, Herson și Dnipropetrovsk pe 15 martie.

image

UPDATE 01.03 Un blogger rus a susținut că centrala nucleară Zaporijia (ZNPP) este în stare de funcționare, în ciuda preocupărilor internaționale recente cu privire la starea centralei.

Bloggerul a postat filmări pe 14 martie în care arată că vizitează ZNPP. Bloggerul a susținut că militarii Rosgvardia păzesc ZNPP, chimiștii militari ruși monitorizează în siguranță nivelul radiațiilor și că nu a existat o „situație critică” în ceea ce privește funcționarea în siguranță a centralei. Forțele ruse continuă să încerce să se prezinte drept singurul organism responsabil pentru operarea ZNPP, în ciuda faptului că au continuat să militarizeze instalația.

UPDATE 00.54 Forțele ruse continuă să nu aibă ofițeri și comandanți competenți și suferă de o lipsă generală de profesionalism.

Un blogger rus a raportat că mulți dintre cunoscuții săi care serveau în Ucraina au fost promovați rapid la gradele de locotenent. Bloggerul a remarcat că sergenții ruși ar trebui să urmeze cursuri accelerate de locotenent de șase luni înainte de a deveni locotenenți. Un alt blogger rus și-a exprimat surprinderea față de „analfabetismul managerial” al comandanților când a vizitat primele linii.

Bloggerul a remarcat că Ministerul Apărării din Rusia trebuie să-i învețe pe comandanți să gestioneze corect situațiile de luptă. Bloggerul a sugerat că Forțele Armate Ruse urmează tacticile SUA și încorporează contractori civili pentru a preda comandanților abilități de conducere. Un alt blogger a susținut că, șefii unei unități militare fără nume din sudul Rusiei au scufundat două vehicule de luptă și au ucis câțiva militari când antrenau o unitate cum să treacă cursurile de apă.

UPDATE 00.27 Partizanii ucraineni au ucis un colaborator rus într-un atac cu dispozitive explozive improvizate (IED) pe 14 martie.

Surse ruse și ucrainene au raportat pe 14 și 15 martie că partizanii ucraineni au folosit un IED pentru a arunca în aer mașina colaboratorului rus Ivan Tkach în Melitopolul ocupat, regiunea Zaporijia, la 14 martie. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 15 martie că Tkach a fost unul dintre primii colaboratori care au furnizat forțelor ruse transport în Melitopol, inclusiv cooptarea liniilor de autobuz pentru a transporta forțele ruse pe linia frontului.

UPDATE 00.18 Ofensiva generală a Grupului Wagner asupra lui Bakhmut pare să fie aproape de apogeu.

Surse militare ucrainene au observat o scădere semnificativă a numărului de atacuri în și în jurul Bakhmutului, în special în ultimele zile. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a subliniat recent impactul pe care lipsa de muniție îl are asupra capacității grupării Wagner de a continua ofensiva asupra Bakhmutului și a declarat la 15 martie că, din cauza lipsei de muniție și a luptelor grele, Wagner a trebuit să-și extindă încercuirea din zona Bakhmut.

Prigojin a susținut în special că Wagner a capturat Zalizianske, o așezare rurală minusculă la 9 km nord-vest de Bakhmut, pe partea de est a autostrăzii E40 Bakhmut-Slovyansk, ceea ce indică faptul că forțele Wagner desfășoară probabil atacuri localizate oportuniste asupra așezărilor mai la nord de Bakhmut, care sunt mici și relativ mici și mai ușor de cucerit. Pierderile de echipamente în luptele pentru Bakhmut vor restrânge probabil capacitatea Wagner de a finaliza o încercuire strânsă a orașului Bakhmut sau de a câștiga un teritoriu substanțial în luptele pentru zonele urbane.

Capturarea Zalizianske și a altor localități similare mici la nord de Bakhmut și la est de autostrada E40 este extrem de puțin probabil să sporească capacitatea grupării Wagner de a captura Bakhmutul însuși sau de a obține alte câștiguri semnificative din punct de vedere operațional. Prin urmare, este probabil ca ofensiva Wagner asupra Bakhmutului să se apropie din ce în ce mai mult de apogeu. Forțele ruse ar trebui probabil să angajeze rezerve semnificative pentru a preveni această situație. Ei ar putea fi capabili să facă acest lucru, deoarece ISW a observat elemente ale regimentelor aeriene rusești în și în jurul Bakhmut care nu par să fie puternic angajate în luptă în acest moment.

Rușii ar putea aduce și elemente ale altor unități convenționale, inclusiv, posibil, Divizia a 2-a de infanterie motorizată sau unități extrase din altă parte a teatrului de război. Dar se pare că ofensiva Wagner în sine nu va fi suficientă pentru a pune mâna pe Bakhmut. Forțele ruse nu desfășoară operațiuni ofensive active sau de succes în altă parte și, pe măsură ce ritmul operațiunilor încetinește de-a lungul sectoarelor critice ale frontului, forțele ucrainene au probabil o oportunitate sporită de a recâștiga inițiativa.

ȘTIRE INIȚIALĂ Ritmul general al operațiunilor rusești în Ucraina pare să fi scăzut în comparație cu săptămânile precedente.

Un purtător de cuvânt al Centrului de presă comun ucrainean al Forțelor de Apărare Tavriisk, colonelul Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat pe 15 martie că acțiunile ofensive ale Rusiei au scăzut semnificativ în ultima săptămână și a remarcat că atacurile la sol zilnice ale Rusiei au scăzut de la 90-100 de atacuri pe zi, la 20 până la 29 pe zi. Dmytrashkivskyi a raportat că forțele ruse și-au pierdut oarecum potențialul ofensiv din cauza pierderilor semnificative de forță de luptă și echipamente.

Declarațiile lui Dmytrashkivskyi sunt în concordanță cu observația generală a ISW cu privire la ritmul operațiunilor rusești de-a lungul întregii linii de front în Ucraina. Operațiunea ofensivă rusă din regiunea Lugansk se apropie probabil de apogeu, dacă nu a ajuns deja, deși Rusia a angajat majoritatea elementelor din cel puțin trei divizii pe linia Svatove-Kreminna. Forțele ruse au obținut doar câștiguri tactice minime de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk în ultima săptămână, iar forțele ucrainene au reușit probabil să efectueze contraatacuri și să recâștige teritoriul în regiunea Lugansk.

ISW nu a putut confirma angajamentul Diviziei a 2-a de infanterie motorizată (Armata 1 de tancuri de gardă, districtul militar de vest) față de ofensiva din regiunea Lugansk, deoarece anumite elemente nespecificate ar fi fost desfășurate în regiunea Lugansk în ianuarie - singura formațiune mare evaluată a fi operațională, dar care nu este încă angajată în luptă. Nu este clar dacă Divizia a 2-a de infanterie motorizată s-a desfășurat deja și nu a fost observată sau dacă așteaptă să fie dislocată fie în regiunea Lugansk, fie în alte zone ale frontului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...